SKKM Laman Utama

Semakan Permohonan Peserta Pertandingan WSMB dan WSMP Tahun 2020

Semak Permohonan WSMP dan WSMB

Maklumbalas Pelatih

Penarafan Bintang 2019 telah memperkenalkan dua (2) jenis maklumbalas pelatih yang telah tamat menjalani latihan terhadap Pusat Bertauliah dan pengesanan graduan. Bekas pelatih atau graduan diminta untuk membuat penilaian bermula sebulan sebelum tamat latihan sehingga sebulan selepas tamat latihan.

Sila mendaftar dengan SKKM sebelum memulakan maklmbalas.

Daftar Sebagai Pengguna

Penarafan Bintang

Penarafan Bintang 2019 Bagi Program di Pusat Bertuliah akan bermula 1hb Mac 2019 hingga 31 Mac 2019. Terdapat dua (2) jenis penilaian kendiri yang akan dilaksanakan oleh PB sendiri. Iaitu Penilaian Umum Pusat Bertauliah dan Penilaian Program Pusat Bertauliah.

Sila mendaftar dengan SKKM sebelum memulakan penilaian kendiri.

Daftar Sebagai Pengguna

Semakan SKM

Semakan SKM untuk individu memeriksa rekod SKM dalam SKKM.

Semak SKM

Semakan PPT Penilaian Khas

Semakan keputusan kepada calon atau agensi yang telah memohon PPT melalui penilaian khas seperti BPTV dan KV.

Semak Keputusan PPT Penilaian Khas

Pendaftaran Pengguna SKKM

Daftar Sekarang!

Semua Pusat Bertauliah perlu mendaftar sebagai pengguna SKKM. Begitu juga semua pelatih yang sedang dan telah tamat menjalani latihan di Pusat Berauliah (PB). Ini bagi memastikan semua personel PB dan pelatih telah bersedia sebagai pengguna SKKM.

Bermula 1 November 2018, Modul Pentauliahan dalam SKKM akan dilaksanakan. Permohonan PB baru dan Pentauliahan Program (permohonan dan pembaharuan program) akan diproses menggunakan SKKM.

Manakala Modul Persijilan yang menggunakan Sistem Kredit dijangka akan dilaksanakan bermula 1 Disember 2018. Semua PB yang melaksanakan program menggunakan NOSS baru akan menggunakan Sistem Kredit bermula 1 Januari 2019 bagi pelatih yang mendaftar bermula pada tarikh yang sama (1 Januari 2019)

Star Rating Pusat Bertauliah yang dirancang bermula Mac 2019 juga akan menggunakan SKKM. Oleh yang demikian, amatlah digalakkan semua pelatih, personel dan penyelaras disetiap PB mendaftar dalam SKKM

Daftar Sebagai Pengguna

Pengguna eSPKMv2

eSPKMv2 adalah sebahagian SKKM

eSPKM adalah platform sementara yang telah dibangunkan kerana masalah teknikal SKKM sebelum ini. Namun, eSPKMv2 dan SKKM akan menggunakan pengkalan data yang sama hanya berbeza login pengguna dan modul.

Modul yang terdapat dalam eSPKMv2 adalah sebahagian Modul Pentauliahan (tanpa pendaftaran PB dan permohonan program) dan sebahagian Modul Persijilan (tanpa kredit). Oleh yang demikian, PB dan personel PB tidak perlu khuatir untuk menggunakan SKKM kerana data yang sama dalam eSPKMv2 akan dipaparkan dalam SKKM.

Daftar Sebagai Pengguna

Personel Pusat Bertauliah

Semakan Dan Permohonan Personel PB

Bermula 1 September 2018, Permohonan Personel Pusat Bertuliah perlu melalui portal SKKM. Personel sedia ada boleh menyemak rekod personel masing-masing dan boleh membuat permohonan pentauliahan personel.

Permohonan personel hanya boleh dilakukan setelah mendaftar sebagai pengguna Portal SKKM

Daftar Sebagai Pengguna

SKM Secara PPT

Permohonan SKM Secara PPT

Permohonan SKM secara PPT telah dibuka kepada umum bermula 1 Oktober 2018. Pada masa ini, permohonan hanya diterima kepada pemohon awam menggunakan saluran biasa atau melalui agensi penaja.

Manakala permohonan melalui Pusat Bertauliah PPT (PB-PPT) masih belum dibuka dan akan dimaklumkan kemudian setelah sistem bersedia menerima permohonan ini.

Permohonan SKM secara PPT hanya boleh dilakukan setelah mendaftar sebagai pengguna Portal SKKM

Daftar Sebagai Pengguna

Semakan Pelatih

Semakan Pelatih untuk individu memeriksa rekod Pelatih dalam SKKM.

Semak Pelatih

Semakan eVendor

Semakan eVendor untuk individu berdaftar dalam SKKM.

Semak eVendor

Pendaftaran Pengguna SKKM

# Pendaftaran Pengguna Jumlah
1. February 2020 3428
2. January 2020 4404
3. December 2019 3822

Permohonan Personel SKKM February 2020

# Jenis Permohonan Jumlah
1. Personel Baru 979
2. Tambah Jawatan 442
3. Tambah Program 383
4. Pembaharuan 1442
-->